ПРОГРАМА на XXIII Зимска школа по астрономија

08.03. 2024 (петок)

8:45 Регистрација на учесниците
9:45 Отвoрање на Школата
10:00 Вселената како холограм – Наце Стојанов
10:40 Опенхајмер и теориската физика – Александар Ѓурчиновски

11:20 Пауза со ужина

11:50 3D-печатени ракети: како новите начини на производство го трансформираат дизајнот на космичките возила – Ристе Попески – Димовски
12:30 Неутронски ѕвезди со магнетари како нивен егзотичен подвид – Давид Ангеловски и Христијан Спиркоски

13:10 Пауза со оброк

13:40 Откриена е најдалечната пречкаста галаксија до сега: што може да научиме од неа? – Јана Богданоска
14:20 Што научивме од вселенските мисии Rosetta, Dart и Osiris Rex – Елена Вчкова Бебековска

15:00 Регистрација на учесниците на натпреварот

16:00 Посета на Планетариум

09.03.2024 (сабота)

10:00 Натпревар по астрономија: „XXIII Зимска астрономска школа“

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux